• Bet Wiki

    Vse o stavah, casino-jih in igrah na srečo

Close
1
  • stavnice-v-sloveniji

Stavnice – kaj so stavnice in katere so najboljše športne stavnice

Časi, ko so ljudje dobesedno zahajali v stavnice so minili. Danes beseda stavnice za večino pomeni “spletne stavnice”. Spletne stavnice ponujajo široko ponudbo stavnih možnosti, različnih (vseh) športnih dogodkov.

Stavnice ponujajo možnost vplačila stav za najrazličnejše športe, med katerimi so najbolj priljubljeni nogomet, košarka, tenis, ameriški nogomet, konjske dirke in drugi.

Spletne športne stavnice pa niso omejene zgolj na športne dogodke. Najbolj zanimivi primeri so možnost stave na dogodke kot so volitve, različni TV šovi, spletne igre ipd.

stavnice
Kako delujejo stavnice?

Če mislite, da z vplačilom stave tekmujete s  stavnico, se motite. Stavnice z igralci ne tekmujejo. Z vplačilom stave na zmago ali poraz ekipe, igralci tekmujejo med seboj. Stavnica pa si pobere svoj delež oz. razliko. Tako stavnice dobijo, ne glede na končni izid tekme. Nekatere imajo višjo razliko kot druge. To pomeni, da z izbiro stavnice lahko v primeru dobitka prejmete več ali manj, odvisno od razlike, ki jo stavnica pobere in kvot.
Stavnice so na nek način zbirališče igralcev športnih stav. Ti z oddajo stave vplivajo na kvote stavnice. Vplačila in izplačila se tako izvajajo iz sredstev, ki so jih igralci vložili. Stavnice pa poberejo razliko. S širšo ponudbo stav in večjim številom igralcev pa stavnice povečujejo lasten zaslužek.

Katere so slovenske spletne stavnice?

V Sloveniji ima dovoljenje oz. koncesijo za prirejanje stav le Športna Loterija. Ponudba stav in kvot na njihovem stavnem portalu, stavnici e-stave.si je neprimerljiva s ponudbo, ki jo nudijo tuje stavnice. Razlog za to pa tiči v zakonodaji, ki je v Sloveniji drugačna in zahteva od stavnic več obveznosti, kot tuje vlade. Športna Loterija mora tako državi plačevati več prispevkov, kar pomeni, da so izplačila dobitkov avtomatsko nižja, zato se v Sloveniji pač ne splača staviti.
Igralci stav zato kljub prepovedim in blokadam, ki jih izvaja vlada, zatekajo k tujim stavnicam, kjer so kvote boljše, izplačila višja, ponudba stav pa pestrejša. Zanimnivo pa je tudi razmišljanje, zakaj je monopol lahko boljši.

Ali so stave v Sloveniji legalne?

V Sloveniji je prepovedano prirejanje in oglaševanje iger na srečo stavnicam, ki za to nimajo koncesije. Čeprav je Republika Slovenija, po uredbi Evropske Unije dolžna urediti prosti trg na vseh področjih tudi na področju iger na srečo, pa se to še ni zgodilo. Kdaj se bo to zgodilo, je težko reči, saj bi področje že moralo biti urejeno. Ali takrat lahko pričakujemo prihod tujih stavnic v Slovenijo, pa je že drugo vprašanje. Zanimiv primer je tudi tožba proti bwin-u, ki je vložilo tožbo proti uradu, ker naj bi jim bile kršene pravice.

Katere so najboljše tuje spletne stavnice?

Sodeč po portalih, ki se ukvarjajo z ocenjevanjem stavnic, so najboljše stavnice Bet at Home, William Hill, Novibet, Bet 365 in 1xbet. Zelo poznana in priljubljena je tudi stavnica Bwin, a ne sprejema novih igralcev iz Slovenije. Dejavniki, ki jih upošteajo pri ocenjevanju so bonusi in promocije, kakovost stavnice in višine kvot in drugi dejavniki.

Katero spletno stavnico izbrati?

Vsekakor se igralcem bolj splača staviti pri tujih spletnih stavnicah. Razlog za to so kvote. Kvote na portalu e-stave so namreč precej nižje, kot kvote v tujih stavnicah. V Sloveniji so namreč igre na srečo bolj oz dodatno obdavčene, kot v tujini.

Katere so stavnice v Slovenščini?

Če iščete stavnico v slovenskem jeziku, potem imate dve možnosti. Stavnici v Slovenščini sta slovenske e-stave in tuja stavnica bet at home. Ostale stavnice so na voljo v tujih jezikih.
Stavnica 1X Bet pa je na voljo v Hrvaškem in Srbskem jeziku.